De eTrac met de ecoclipper in de fruitteelt

//De eTrac met de ecoclipper in de fruitteelt

De eTrac met de ecoclipper in de fruitteelt

Op zaterdag 24 april hebben we een eerste test gedaan met de eTrac in combinatie met de ecoclipper van Syb Leijenaar tussen de perenbomen van Bert den Haan in Kerk Avezaath. Hoewel het eigenlijk de bedoeling was om onbemand te maaien bleek de 3D sensor wat te gevoelig afgesteld te zijn waardoor hij de takjes in de boomgaard als obstakels zag waardoor de eTrac niet echt wilde rijden. Ter plekke konden we deze afstelling niet aanpassen. We hebben de test daarom handmatig uitgevoerd. Tijdens het maaien en rijden door de boomgaard hebben we via de app van het batterij systeem de stroom gemeten en die bleek ongeveer 30 Ampère te bedragen bij een spanning van 80 Volt. Dat betekent dat er maar 2,5 kW aan vermogen wordt gevraagd en dat is weinig zodat we behoorlijk lang met een volle accu door kunnen. De eTrac komt straks in 2 varianten op de markt, een met een accu pakket van 16 en een met 32 kWh. Bij de eerste variant kan er dan 6,5 uur met een volle accu worden gemaaid en bij de tweede variant 13 uur.

Om het maaidek aan te drijven hebben we een zogenaamde DC/AC inverter in de eTrac opgenomen. Die zet de 80 VDC van het accupakket om in een wisselspanning van 400 VAC om de 6 motoren op het maaidek aan te drijven. Om niet te grote aanloopstromen te genereren lopen de motoren geleidelijk aan. Met dit filmpje is te zien hoe het opstarten van het maaidek er uit ziet.

Al met al was het een geslaagde test hoewel opnieuw bleek dat we best nog wel wat te doen hebben voordat de eTrac echt helemaal onbemand tussen de appel en perenbomen van Bert den Haan zijn werk kan doen. Het volledig onbemand rijden is voor eind van dit jaar gepland maar daar zullen we allereerst weer een subsidie voor aanvragen voor de benodigde funding van dit vervolg. De opgedane ervaringen met het elektrisch maaien zullen we uiteraard weer meenemen in het volgende project.

2021-05-12T21:58:49+00:00