Onze Innovatie

/Onze Innovatie
Onze Innovatie 2023-10-25T20:21:28+00:00

De Farmertronics eTrac

Een eerste full electric demomodel van de onbemande cleantech tractor, de eTrac genaamd, is gepland om de komende jaren te worden ontwikkeld. Allereerst is er van mei 2017 tot en met januari 2018 een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Dit haalbaarheidsonderzoek werd gedeeltelijk gesubsidieerd vanuit de MIT-Zuid subsidieregeling. Vanaf februari 2018 is de engineering en bouw van een eerste proof of concept van de eTrac gestart. Dit traject werd voor de helft gesubsidieerd vanuit het stimuleringsfonds van de Metropool Regio Eindhoven. Vanaf maart 2019 kon de ontwikkeling van het eerste proof of concept weer worden doorgezet met behulp van een subsidie van de stuurgroep LIB en de gemeente Deurne. In september 2019 werd de eTrac tijdens de Agrarische Dagen in Someren getoond. (zie foto)

In 2020 is het prototype van de  eTrac onbemand gemaakt. Opnieuw werd dit mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het stimuleringsfonds van Metropool Regio Eindhoven. De eTrac rijdt nu in een rechte lijn van A naar B op basis van een GPS-RTK signaal. Het einddoel kan in de eTrac android app worden ingegeven en met een start commando worden uitgevoerd.

Gelijktijdig met het onbemand maken werd ook de Eco Clipper, een elektrisch aangedreven maaier met de eTrac geïntegreerd. Daarvoor werd een inverter in de eTrac opgenomen die van de DC spanning van het accupakket 400 VAC maakt om de Eco Clipper aan te drijven. Dit project werd mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Regionaal Stimuleringsfonds Rivierenland. Op onderstaande foto is de eTrac in actie te zien tijdens het onbemand maaien.

FarmertronicsLogos